Parcul Zăvoi din Râmnicu Valcea este unul din cele mai vechi parcuri din ţară organizate ca atare, datând din anul 1850. În parc, printre copacii seculari, se află Lacul Zăvoi, un restaurant, precum şi sediul Teatrului Municipal Ariel. La intrarea în parc se găseşte Monumentul domnitorului Barbu Ştirbei, operă a profesorului Constantin Mihăilescu din anul 1920. Tot în parc se află şi "Fântâna lui Turbatu", construită de C. Măldărescu, zis "Turbatu" în 1844, centrul adunării revoluţionare de la 29 iulie 1848 când, pentru prima dată într-un cadru oficial, a fost intonat actualul imn de stat al Romaniei, "Desteapta-te romane".
Muzeul de Istorie al Judeţului
Adresă: Calea lui Traian, nr. 143;
Profil: Istorie, arheologie preistorică, perioada geto-dacă şi romană.
Muzeul se află într-o clădire construită în 1898 (fostă şcoală).
Program de vară (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni închis
Program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 10,00 – 17,00, luni închis
Muzeul de artă „Casa Simian"
Adresă: Str. Carol I, nr. 29;
Profil: Artă plastică românească, artă religioasă.
Casa Simian adăposteşte în prezent colecţiile de artă plastică ale Muzeului Judeţean Vâlcea. Colecţia de artă medievală cuprinde icoane şi obiecte de cult din secolele XVI-XIX, provenind numai din judeţul Vâlcea se remarcă unele piese cu valoare de unicat. Colecţia de artă plastică alătură pe simeze lucrări ale unor artişti din epoca redeşteptării naţionale din secolul al XIX-lea şi valori importante ale picturii româneşti.
Program de vară (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni închis
Program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 10,00 – 17,00, luni închis
Casa Memorială „Anton Pann"
Adresă: Str. Ştirbei Vodă, nr. 18;
Profil: Memorial - istoria literaturii.
Monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea. Obiectivul muzeal îl ilustrează interiorul unui modest salon orăşenesc de târg, de la mijlocul secolului al XIX-lea. A doua încăpere a casei, prezintă un interior cu mobilier pictat, specific zonei transilvănene. Ultima încăpere a expoziţiei prezintă lucrările muzicale, culegerile de folclor, poezii şi opere care pun în evidenţă activitatea tipografică şi literară a lui Anton Pann.
Program de vară (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni închis
Program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni închis
Colecţia Muzeală a Arhiepiscopiei Râmnicului
Adresă: Str. Carol I, nr. 53;
Profil: Artă religioasă.
Colecţia se află în Palatul episcopal (sec. XVIII - XIX). Sunt incluse colecţii de icoane pe lemn din secolele XVII-XX, lucrări de Gheorghe Tattarescu, mobilier, argintărie de cult, carte românească etc.